5 i bygda – Høsten 2020

Vi har spurt 5 personer hva de mener om Flesberg, og hva slags forhold de har til bygda. Kanskje finner du litt inspirasjon, eller et turtips?

Halvor Garås

66, Flesberg

Hvilket forhold har du til Flesberg?

«Je e flesbæring». Jeg har vokst opp og har bodd mesteparten av mitt liv på gården Mellom Garås.      Gården, på vestsida av Lågen, er basen for birøkten og bærproduksjonen til Mona og meg. Vi har 90 bi-kuber. Biene henter nektar til honningen vår både fra områdene langs Lågen og oppe på Blefjell.  Jeg jobber også som lærer innen skogbruk på Skauskolen i Saggrenda.

Hva er det beste med Flesberg?

Flesberg er en god kommune å bo i. I 2019 fikk vi en helt ny 1-10 skole med både svømmehall og idrettshall. Skolen ligger flott til ved Stevningsmogen der mange driver med idretter som blant annet langrenn, skiskyting og fotball. Flesberg ligger sentralt til i forhold til alle behov du måtte ha.  I Flesberg kjenner de fleste hverandre. Dugnadsarbeide er noe Flesbergingene er kjent for. Liker en å gå på tur i skog og mark er Flesberg et eldorado.  I tillegg har vi vårt kjære Blefjell liggende like utenfor stuedøra.

Hva er Flesbergs bortgjemte perle?

Jeg har mange perler i Flesberg. Mine perler varierer med årstiden. Det kan være tiurleiken om våren eller moltemyra i juli.  Perlen jeg vi trekke fram er utsiktspunktet Rendlinatten i nærheten av Blestølen. Her kan en se milevis i alle himmelretninger. Deler av Nordmarka i øst til Gaustatoppen og deler av Hardangervidda i vest.  En soloppgang eller solnedgang på Rendlinatten unner jeg alle.

Hva kunne gjort Flesberg enda bedre?

Flesberg er ei levede bygd og på sett og vis har vi vel det meste i Flesberg. Det viktigste er å skape lokale arbeidsplasser for framtiden.  Behovet for lokale, nevenyttige håndverkere er stort, ikke minst pga. at Flesberg er en hyttekommune.  En annen faktor jeg mener må til for å holde bygda ved like er et aktivt jordbruk med husdyr. Lyden fra ku- og sauebjeller er en mangelvare nede i bygda og på fjellet. Gjengroing av kulturlandskapet og fjellområdene er negativt ikke bare for oss som bor her, men også for våre hytteturister som ønsker en levende bygd.  Jeg har fått spørsmålet mange ganger fra hytteturister. Hvor er de beitende kuene og sauene?

Christer Hauge

29, Flesberg

Hvilket forhold har du til Flesberg?

Flesberg er mitt bosted hvor jeg trives veldig godt, og her har jeg bodd i 7 år. Flesberg er også stedet hvor jeg og kona mi med våre to barn fikk kjøpt oss hus etter å ha leid leilighet først. Jeg har også fast jobb i Flesberg hos Tømrermester Harald Teksle AS og også som brannkonstabel i Flesberg brannvesen.

Hva er det beste med Flesberg?

Det må definitivt være friluftsmulighetene, med alt fra jakt, fisking, ski, fjelltur osv. Flesberg er også et sted hvor man lett blir kjent med mennesker og hvor de fleste står klare for å hjelpe til med det som trengs. Jeg er opprinnelig fra Fredrikstad og føler meg veldig godt tatt imot i Flesberg, så her trives jeg godt.

Hva er Flesbergs bortgjemte perle?

Det må være badeplassen på Haugen som har blitt utrolig flott etter stor dugnadsinnsats av bygdefolk. Hit burde folk absolutt reise. Men på vinterstid, så tenker jeg at Stevningsmogen trumfer førsteplassen hvor det er gode aktivitetsmuligheter for både store og små.

Hva kunne gjort Flesberg enda bedre?

Tja, si det. For min del så føler jeg at det ikke er så mye mer som trengs, da det allerede er veldig godt å bo i Flesberg, og rundt omkring så er det prosjekter på gang av bygdelag og foreninger som vil gjøre ting enda bedre enn det allerede er!

Grete Kristiansen Frågodt

58, Flesberg

Hvilket forhold har du til Flesberg?

Jeg bor på Søre Bergan i Stuvstadgrenda. Flyttet dit i 1985 fra Sætre i Hurum (Asker). Jeg flyttet fra sjøen til skog og fjell.

Hva er det beste med Flesberg?

Kommunen med gode naturkvaliteter. Nærhet til fjell, skog og mark. Kort avstand til Kongsberg, Drammen og Oslo. Også er jeg veldig imponert over den nye svømmehallen. Ser fram å begynne å bruke den igjen.

Hva er Flesbergs bortgjemte perle?

Stuvstadgrenda og Fleksåsen har mange flotte «perler». Jeg er veldig glad i å bruke nærområdet mitt når jeg skal ut på tur, sommer og vinter. Strandevannet er også en flott plass.

Hva kunne gjort Flesberg enda bedre?

For meg er det lite å utsette på Flesberg, men mener vi må ha fokus å bevare de arbeidsplassene og tilbudene som er i bygda vår i tida framover!

Guri Ulvik Martinsen

29, Lampeland

Hvilket forhold har du til Flesberg?

Jeg er oppvokst her, men flyttet ut hjemmefra i 16 års alderen for å gå på videregående. Siden har jeg bodd mange forskjellige plasser, men det har alltid vært godt å kunne komme hjem til Flesberg. Jeg trives faktisk så godt at jeg nå i sommer har flyttet hjem for godt og skal i gang med å bygge hus på Lampeland.

Hva er det beste med Flesberg?

Jeg liker godt at det er rolig og at man er nært til mange flotte turområder, og ikke minst alle de flotte skiløypene på Blefjell.

Hva er Flesbergs bortgjemte perle?

Det er heldigvis ikke en bortgjemt perle for jeg synes det er viktig at det er tilgjengelig for alle. Men hvis du ikke har vært ved det nye friluftsområdet ved Vatnebrynvatnet i Lyngdal så bør du ta deg en tur. Som vernepleier liker jeg veldig godt at det er tilrettelagt for mennesker med ulike funksjonsnedsettelser slik at alle kan komme seg ut i naturen, grille pølser på bål eller fiske fra brygga.

Hva kunne gjort Flesberg enda bedre?

Det vanskelig å komme på noe da jeg synes Lampeland som sentrum har fått et løft de siste årene, og jeg føler jeg har alt jeg trenger her. Men hvis jeg skal nevne noe så er det et bedre kollektivtilbud spesielt i helgene hvis man for eksempel vil ta seg en bytur eller lignende.

Ole Christian Brekke

32, Lyngdal

Hvilket forhold har du til Flesberg?

Jeg er oppvokst her og har bodd her nesten hele livet.

Hva er det beste med Flesberg?

Beliggenheten er sentral samtidig som man kan være helt for seg selv hvis du vil. Vi bor i skogen, men hvis vi vil møte hyggelige folk er ikke det noe problem! Engasjementet hos folk i Flesberg er veldig bra, stadig folk og foreninger som drar i gang gode tiltak både for små og store.

Hva er Flesbergs bortgjemte perle?

Kulturløypa i Lyngdal er en kjempefin tur sommer som vinter. Tursti med historier underveis, med gapahuk på Trytetjenn og flere rasteplasser på turen. Blir kjørt skispor om vinteren i samme runden. Det er favoritten i vår familie!

Hva kunne gjort Flesberg enda bedre?

Vanskelig å svare på, men kanskje bedre informasjon ut til folk som ikke er så kjent om hva Flesberg har å tilby.