5 på fjellet – Vinteren 2021

Vi har spurt 5 personer hva de mener om Blefjell, og hva slags forhold de har til fjellet. Kanskje finner du litt inspirasjon, eller et turtips?

André Pedersen

43, Tønsberg

Hvilket forhold har du til Blefjell?

Som barne- og ungdoms skoleelev i Kongsberg husker jeg godt klasseturene til Blefjell. Jeg husker en strabasiøs speidertur opp Langedalen til Sigridsbu og flere skiturer med familien.

Når jeg selv ble far, ble det naturlig og ta med barna inn på Blefjell, både sommer og vinter, spesielt en telttur opp til foten av Storeble, himmelen ble svart, det tordnet og lynte over oss, så kom haglskuren, jeg var sikker på at teltet hvor Robin og jeg satt, han var vel 8 år den gangen, skulle bli knust av hagl. Det gav seg og vi gikk opp til Bletoppen, der så vi hvordan lynet herjet med Gaustatoppen.

Etter denne turen har vi hatt mange fine teltturer sommer og vinter. både i Lavvo med vedovn og fjelltelt med bål utenfor. Går man utenfor løypene kan man stå på kvelden å se på stjernehimmelen, så hører man løypemaskinen kommer kjørende, det er fint å se lyset langt i det fjerne som kjører opp fine løyper for alle som vil gå på ski. Blefjell føles trygt både i sterk vind vinterstid og i drittvær på sommeren, utenfor stiene kan man ha mange fine områder for seg selv.

Hva er det beste med Blefjell?

Det er jo den varierte naturen, , om man vil kan man gå i mange dager med sekken på ryggen og telte. Man føler man er i skikkelig villmark selv om hyttene ligger rett nedi skråningen. Så er det noen fantastiske folk de som kjører løyper her oppe! Spesielt Storeble med telt på vinteren er helt unikt, da er man også stort sett alene, da er det ganske magisk og stå utenfor teltet å se på stjernene samtidig som du ser alle fjellene rundt deg. DET må flere gjøre!

Hva er Blefjells bortgjemte perle?

Det må være en kulp som Robin og jeg fant etter at vi gikk ned fra Bletoppen, vi gikk nedover mellom Langedalen og Bleporten da fulgte vi en elv som endte i en stor badekulp. Dette var for oss et flott sted, men igjen Bletoppen og området der oppe i vintermørket under stjernene, der er det nok flere perler.

Hvilken årstid er best på Blefjell, og hvorfor?

For meg er dette de siste to vintermånedene når sola skinner på snødekte trær og kulda fortsatt er der, når den friske kalde lufta kommer om kvelden og stjernene synes på himmelen. Da er det ikke mange som er ute i sporet eller inni fjellet, men det er fint, da kjenner jeg at Blefjell omkranser meg.

Hva kunne gjort Blefjell enda bedre?

Kanskje om det var litt bedre fiske der oppe, om man kunne gått rundt på Blefjell og visst at dette er et skikkelig fiskeeldorado. Eller så er det faktisk sånn at det finnes men ingen snakker om det.

Anne Lise Thoresen

69, Kongsberg

Hvilket forhold har du til Blefjell?

Jeg er født og oppvokst på Kongsberg. Blefjell ble derfor en helt naturlig del av min barndom med skiturer både som barn, ungdom og voksen. Når våre barn var små endte familien opp med å ha campingvogn på Fagerfjell. Her var vi i ca. 30 år. Naturen ble flittig brukt både sommer og vinter. Vi endte opp med å kjøpe oss hytte i nærheten av Blåberg for snart 5 år siden. Her storkoser vi oss som pensjonister.

Hva er det beste med Blefjell?

Lett tilgjengelig for oss som bor i Kongsberg. Mange turmuligheter, her kan man velge mellom lange og korte turer. Like vakker natur over alt.

Hva er Blefjells bortgjemte perle?

Vanskelig å velge, her er jo så mange. Min Perle må bli Juvefossen og området rundt den.  Her er vilt og vakkert. Du får ro i sjelen når du sitter her og nyter en kopp kaffe mellom berg og rennende vann. Deilig med en «dukkert» også på varme dager.

Hvilken årstid er best på Blefjell, og hvorfor?

For meg så er det høst. Liker å ha den litt kjølige friske luften i nesen da jeg vandrer rundt i naturens vakre fargespill.

Hva kunne gjort Blefjell enda bedre?

Jeg liker Blefjell egentlig som det er. Er vel ikke akkurat like begeistret for alle endringene jeg ser, men skjønner at det presser seg frem. Slik som trafikken har endret seg i det siste og slitasjen på stiene øker så kunne jeg vel ønske meg en klopp på de våteste stedene slik som de har på søndre Ble.

Nima Khazai

35, Konnerud

Hvilket forhold har du til Blefjell?
Mine svigerforeldre har hytte på Blefjell og min samboer og jeg har vært på hytta deres flere ganger opp igjennom de siste 8 årene. I mars 2020 stod vår egen hytte ferdig bygd her på Blefjell, så nå får vi nyte fjellet enda mer!

Hva er det beste med Blefjell?
Det er familietid, hvilepuls og helt klart løypenettet. Et stort pluss er også masse hyggelige hyttenaboer.

Hva er Blefjells bortgjemte perle?
Jeg må nesten her svare Juvefossen. Den er jo ikke så bortgjemt, men hvis man går ned langs juvet, så er det en kjempeopplevelse. Nesten som en juvvandring. Jeg har fortsatt mange områder av Blefjell igjen å oppdage, kan tenke meg at det finnes mange bortgjemte perler her!

Hvilken årstid er best på Blefjell, og hvorfor?
Dette er et vanskelig spørsmål, alle årstidene har sine fordeler, men siden jeg liker å gå mye på ski, må jeg nok svare vinteren.

Hva kunne gjort Blefjell bedre?
Det som kunne gjort Blefjell bedre er helt klart et serveringssted på snaufjellet, et sted man kunne satt seg inn i varmen etter en lang skitur!

Mona Kjeldsberg

53, Gjerdrum

Hvilket forhold har du til Blefjell?

Familien har hatt hytte på Blefjell fra 1976. De første årene reiste vi på hytta hver helg hele vinteren. Vi smurte oss med Nivea-krem i ansiktet og tråkket adskillige mil med skispor. God og varme i kinnene etter skituren, grillet vi pølser i peisen om kvelden. Andre dager hoppet vi på ski på Juvelisetra. Etter noen år, da ikke alle helger lenger var beslaglagt med orienteringsløp, begynte vi å bruke hytta resten av året også.

Hva er det beste med Blefjell?

Det er så mye som er bra med Blefjell at det er vanskelig å trekke frem en enkelt ting. Det er jo ikke uten grunn at hytta vår heter Bestebu. Både tilgjengeligheten, med kort kjøreavstand fra Oslo, og spredt hyttebebyggelse er et pluss. Jeg vil også gi en honnør til løypekjørerne som preparerer flotte skiløyper gjennom hele vinteren, også på Blefjell Nord.

Hva er Blefjells bortgjemte perle?

Som sikkert noen er kjent med, arrangerer et løp på Blefjell som heter Blefjells Beste. Løypene der går innom mange av de stedene på Blefjell som vi synes er de flotteste; som Den hvite hesten, Blenut og Åklinut, i tillegg til hele partiet fra Eriksbu, via Brørsteinene og Bletoppen, til Sigridsbu og Sørstul.

Ønsker man en kortere tur, kan Juvefossen under vårflommen være et flott skue. Ellers kan en tur over Butjønnhøgde og Kroktjønnhøgde anbefales. Internt kaller vi dette området for Lille-Ble, da dette er en relativt kort tur som gir god utsikt til mye av Store-Ble.

Hvilken årstid er best på Blefjell og hvorfor?

Alle årstider har sin sjarm, men jeg er spesielt glad i høsten med dens fargespill i myrer og lyng, og den klare, kalde fjelluften. Når det er sagt er en fjelltur på skareføre en tidlig morgen i april/mai heller ikke å forakte.

Hva kunne gjort Blefjell enda bedre?

Jeg synes Blefjell er fint akkurat som det er nå. En felles portal for informasjon om aktiviteter i bygda og på fjellet er et flott tiltak.  Det eneste jeg kunne ønske meg er at Blefjell-kartet igjen kunne dekke hele Blefjell, og ta med også Blenut/Viermyrhøgda slik som ‘det gamle Blefjell-kartet’ gjorde.

Kristian Kihle

33, Tønsberg

Hvilket forhold har du til Blefjell?

Vi har nylig bygd hytte på Blefjell. Hadde ikke mye erfaring herfra, bortsett fra et par skiturer i fint vær som ble mye av grunnen til at vi valgte nettopp Blefjell.

Hva er det beste med Blefjell?

Da vi enda ikke har fått utforsket så mye så må jeg si avstanden fra Tønsberg og selvfølgelig standarden på løypenettet sommer som vinter. Vil også trekke frem nærheten til Lampeland med servicetilbud som svømmehall, matservering, ladestasjon og en fantastisk friluftsbutikk (Friluftsbua). Noe som settes pris på med små barn, når været ikke spiller helt på lag.

Hva er Blefjells bortgjemte perle?

Her har jeg dessverre ikke nok erfaring til å komme med noe godt svar da mesteparten av tiden enda har gått med til å komme oss i orden på hytta, men ser frem til å utforske dette i fremtiden.

Hvilken årstid er best på Blefjell, og hvorfor?

Ikke vært her et helt år enda, men har veldig store forhåpninger for vinteren.

Hva kunne gjort Blefjell enda bedre?

Lite å utsette, men kanskje en digital ordning når det kommer til fiskekort som dekker hele Blefjell. Skulle man fritt kunne ønsket seg noe, så hadde jo et fjellbakeri vært topp!