Nå er den kalde, fine isfiske-tida her!

Vinteren er her, og det er lite snø men isen er god de fleste steder. Så nå er det tid for å trekke ut på isen for å fiske. Har du ikke pilket før, så har Sigmund Brøtan i Numedal jeger- og fiskeforening mange gode tips.

Her kan du pilke

Når det kommer til hvor man skal fiske, så er det flere ting å tenke på. Du må tenke på tilgangen vinterstid, enkelte vann er det vanskelig å parkere ved. Går du på ski eller truger har du flere muligheter. I tillegg må du tenke på sikkerheten. Enkelte vann, som f.eks det populære Vatnebrynvatnet, har mange områder med usikre isforhold. Alle vann kan potensielt være gode pilkevann, men Sigmund trekker frem noen anbefalinger:

  • Lyngdal: Lauvnesvatnet og Letmolievatnet.
  • Lampeland: Damtjenn.
  • Svene: Bjørvannet.
  • Fagerfjell: Eksund og Djupvann.
  • Holtefjell: Sandtjern, Holmetjenn, Krokvann, Røllsvann, Langevann og Rustansetertjenn.
  • Blefjell: Beinsvannet. De mange småvannene på søre Ble har stort sett bare ørret, og der er det vanskeligere å få fisk.

Det er abboren som biter

Det som kjennetegner et godt vann for isfiske er bestanden av abbor. Det er gjerne denne fisken man fisker etter på vinteren. Ørret er det også mulig å få, men abboren er mer bitevillig. Start med å sjekke istykkelsen på vannet, men husk at den kan variere fra sted til sted, fem cm. med stålis er nok.

Borr et hull ikke så langt fra land. Hvis ikke du får napp etter fem minutter, så gå videre og borr et nytt hull. Tidlig på vinteren står abboren dypere, mens den mot våren gjerne trekker nærmere land. Når det er litt varmere i været går den også gjerne i stim, og det kan være mulig å trekke opp store mengder fisk dersom du først kommer over det riktige stedet.

Er du ute midtvinters, så er det også best fiske midt på dagen. Dersom du er ute i vårmånedene, så biter abboren mest tidlig om morgenen.

«Abbor er en veldig god matfisk,» forteller Sigmund, og forteller videre at det er mange som ikke er så glade i denne fisken fordi det er mye bein i den. Det blir likevel gode fileter ut av den dersom du gjør det riktig. «Søk på Youtube» er Sigmunds beste tips, «der ligger det mange gode videoer som viser hvordan man fileterer en beinfylt abbor.»

Riktig utstyr og mye klær

For å fiske på isen må du ha et borr. Du må også ha en pimpelstikk, eller en isfiskestang. På den fester du aller helst en Mormyska som er en etterlikning av et vanndyr, eller en pimpel som er en slank sluk med tre korker i enden. Prikken over i’en er levende maggot som festes på Mormyskaen eller pimpelen før du slipper den ned i vannet.

Husk at du kommer til å stå mye stille, så ta gjerne med mer klær enn du tror du trenger. Spesielt er varmt fottøy viktig. «Blir du kald på beina, så kan det være godt å ha med en avis eller en sitteplate å stå på» tipser Sigmund. «Dette gir god isolasjon mot den kalde snøen». For å skape en god opplevelse og suksessrik tur, så er det selvfølgelig også viktig å ha med god mat og varm drikke. Fine soldager i mars og april kan være herlige familiedager på og ved et tjern med ski, fiske, snølek og bål.

Fiskekort for de over 16

Alle barn under 16 år fisker gratis. For voksne må det løses fiskekort. Gå inn på inatur.no, fagerfjellfritid. no, eller kontakt den enkelte grunneier for å kjøpe fiskekort. I Flesberg kommune er det 10 små og store fiskeforeninger.


Sikkerhet på isen
Når man ferdes på isen, så er det viktig å sette sikkerheten først. Tenk gjennom og forbered deg på hva du skal gjøre hvis ulykken er ute.

Sikkerhetsutstyr:

  • Ispigger rundt halsen (nei, disse kan du ikke ha i sekken)
  • Fløyte
  • Redningsline, eller et langt tau
  • Skiftetøy i en vanntett pose
  • Eventuelt kan du også gå med flytevest på isen.

Hvis ulykken først er ute, er det disse rådene som gjelder:

  • Alltid prøv å komme deg opp på isen i den retningen du kom fra. Der vet du at isen bærer.
  • Bruk ispiggene til å dra deg opp på isen, hold kroppen så vannrett som mulig.
  • Har du ikke ispigger, legg deg på ryggen, legg hodet på iskanten med armene bak hodet og ta svømmetak med beina for å svømme deg opp, eventuelt rulle deg opp om du kan.
  • Når du først er oppe på isen, så kryp eller rull deg inn på tykk og sikker is før du forsøker å reise deg opp.

Husk at du har dårlig tid. Det tar ikke lang tid før fingrene slutter å fungere i det kalde vannet.

Med disse rådene i minnet, ønsker vi deg skitt fiske og flotte utendørs opplevelse i vinter.