Skogens gull

Hilde Brygmann, kjøkkensjef på Lampeland Hotell deler gode tips til sanking og tillaging av mat fra skogens spisskammer.

Innhøsting

Elgjakt er en stor begivenhet i Flesberg og er til glede for mange: jegeren, kokken og til slutt gjesten når maten kommer på bordet. Tilbehøret er min favoritt, både tillaging og servering. Det er det gode tilbehøret som hever smaksopplevelsen. Denne gleden kan også starte i skogen med sanking av bær og sopp.

Tyttebær

Tyttebær er velkjent for mange, og kan brukes på mange måter. Tyttebærsyltetøy er et godt utgangspunkt. Av syltetøyet kan man lage tyttebærrømme som smaker fantastisk til spekemat, elgburger og gravet vilt. Og ja – det er akkurat det det står at det er; tyttebærsyltetøy og rømme. Nylig fikk jeg tyttebær til hvit geitost, det smakte veldig godt. En annen variant som jeg kjenner fra min farmor er å koke epler og kanelstang sammen med tyttebær til syltetøy. Godt både på brødskiva og til middager.

Kantareller

Kantareller blir omtalt som skogens gull, og det er ikke uten grunn. Kantareller finnes det mye av i skogene i vår kommune. Det smaker nydelig til vilt; både smørstekte, stuet, syltet eller i sausen. Tørket er den en smaksbombe! Den smaker også helt topp bare stekt i smør med løk, salt og pepper på brødskive. Det er viktig å skaffe seg kunnskap om sopp før man går i gang med dette.

Rognebær

Rognebærene henger høyt, og sure er de. Men ypperlige i gele. Rognebærgele hever elgmiddagen mange hakk som smaksetter i sausen eller ved siden av maten. Det sies at bærene helst bør ha en frostnatt før man plukker dem, dette er for å fjerne noe av bitterheten.

Skogens bær på dessertbordet

Det er kun fantasien som setter grenser for hvilke desserter man kan lage med bær fra skogen. Hva med for eksempel blåbærpai eller crumblepai med blåbær og tyttebæris. En gammeldags variant som jeg husker vi fikk hos farmor var ris med tyttebær og melk og ristet havre med kremostkrem og ulike bær.

God tur, og nyt høstskogen!