Vi feirer jul på hytta!

I desember lyser det i mange hytter på Blefjell. De er pyntet med adventsstjerner og lyslenker, og det dufter ribbe og pinnekjøtt mellom hyttevegger og furutrær. Ønsket om julefred, skiturer og lek i nysnøen er felles for mange som feirer jul på fjellet. Vi har snakket med tre av dem.

Snø og julepynt på hytta. FOTO: Monica Eidem

Første jul i ny hytte

Vebjørn Evjen bor på Konnerud med samboer og en datter på seks år. De skal feire jul på Blefjell for første gang, i nybygd hytte på Gvelven. Hytta har han fått bygget sammen med søsteren. Ved å dele på hytta blir den brukt større deler av året, og begge får lavere utgifter. De har hytta fast annenhver helg, men trives også godt i hverandre selskap og er mye sammen i den romslige hytta, spesielt i ferier og høytider.

At de valgte seg Blefjell når de skulle bygge hytte var naturlig. Det er kort reisevei fra Konnerud, og de var allerede godt kjent i området før hytta sto ferdig vinteren 2020. En kamerat av Vebjørn har hytte rett i nærheten, og de har vært mye på besøk der tidligere og har blitt glade i området. «Vi koser oss på Gvelven kro hos Merethe» forteller Vebjørn. I tillegg er skitrekket perfekt for seksåringen, og den aktive familien er imponert over det fantastiske løypenettet på Blefjell.

Jula i år feirer søsknene sammen. De blir totalt seks stykker, og håper de kan finne en hyttenabo som kan være nisse for barna. Juletradisjonene de vanligvis har, tar de også med seg på fjellet. Som å spise «mølje» på lille julaften med ribbefett og flatbrød fra Aulie lompebakeri i Drammen. Utover det kommer de til å bake pepperkakehus, og tenker at de kanskje skal skape noen nye tradisjoner sammen for julefeiringen på fjellet. Vebjørn gleder seg til en rolig feiring, og å være sammen med familie hele jula. I tillegg håper han på snø for å få den rette stemningen.

Tradisjonell jul uten strøm og vann

Gro Siljan Hjukse har feiret jul på hytta på Nordstul i snart 15 år på rad. I 2006 bygde hun og familien en enkel hytte uten vann og strøm. Når jula nærmer seg, pakker de sammen mat for en drøy uke, julegaver, og turutstyr for familien på fire. Før de kan finne julefreden må de bære alt med seg de 700 meterne inn til hytta fra parkeringsplassen. Nå er barna store og kan hjelpe til, men mens barna var små hendte det at Gro og mannen innså at de ikke hadde gjort det helt enkelt for seg selv der de strevde seg gjennom snøen med unger, bleier, matposer og digre julegaver.

Levende lys på treet er tradisjon på hytta på Nordstul. Foto: Gro Siljan Hjukse

Vel fremme er det julefred og vinteraktiviteter som står på planen. På lille julaften trekker familien til skogs for å spise julegrøten rundt bålet, og på selve dagen pyntes treet med både elektriske og levende lys. I høst la Gro inn strøm på hytta, så i år feires den første julen med innlagt strøm. Allikevel lever tradisjonen med levende lys i beste velgående, for sånn har det alltid vært. Med kun gasskomfyr blir tilberedning av julemat litt begrenset, men både lutefisk og pinnekjøtt fungerer fint å lage på hytta. På selveste julaften er det lutefisken som står på menyen. Alle fire syns det er godt å komme til fjells når det først er langfri, og for barna er det etter hvert bare jul på hytta som er ordentlig jul.

Lek og ski på hytta. Foto: Gro Siljan Hjukse

De første årene de feiret jul på Nordstul var det lite snø, men stort sett er det ganske greit skiføre. Og er det noe Gro er opptatt av, så er det skiføret. Målet med ferien er å få tilbakelagt mange, mange mil på ski. Når de ikke går på ski eller leser i julehefter, er familien gjerne ute for å lage snølykter eller står på skøyter på skøytebanen som de måker opp selv. Kongsbergfamilien bor på hytta til over nyttår, og det nye året feirer de vanligvis sammen med en hyttenabo.

Fra Valdres til Blefjell

Trine Borgen og mannen bygde hytte i Valdres i 2006. Det er her de har pleid å feire jul, men i år skal de feire i nykjøpt og større hytte på Nipeto på Søre Ble. Hytta i Valdres var elsket og mye brukt, men med stadige familieøkinger og både barn og barnebarn som alle ville bruke den, så ble det til slutt for trangt om plassen. Når de så seg om etter en ny og større hytte, så ble det naturlig å se til Blefjell. Reiseveien fra hjemmet i Røyken er mye kortere, og i tillegg hadde de hørt om mange som var fornøyde med å ha hytte på Ble – selv om de ikke var kjent i området selv.

I vinter fant de en hytte på Nipeto som hadde det de ønsket seg, og som i tillegg lå veldig fint til. Siden den gang har de blitt godt kjent i området, og er imponerte over både landskapet, turområder, tilrettelegging og fasiliteter på Blefjell. «Det er så godt merket her» forteller Trine. «Sånn var det ikke i Valdres». Hun føler at det er lett å få oversikten, og lett å velge seg en tur som passer til formen og nivået, både sommer og vinterstid.

Og i jula satser de på snøføre og mulighet til å både gå skiturer og leke i snøen. Vanligvis er de mange samlet, med flere barn og barnebarn og foreldre til stede. I år blir det litt annerledes, med litt mer begrenset feiring på grunn av koronaen. Trine gleder seg til å komme opp på fjellet og finne roen rett før jul. På hytta får hun den gode gammeldagse julestemningen uten lavlandsstresset der man flyr fra butikk til butikk på jakt etter det siste man hadde glemt. På fjellet kan hun bare nyte dagen og kose seg med ungene. Selve julaften innleder storfamilien ofte med en skitur på formiddagen før de spiser mølje til lunsj. Deretter er det tv og kos før julemiddagen inntas på kvelden. Vanligvis reiser de opp noen dager før julaften, og blir til over nyttår. De er heldige, og kan ha hjemmekontor i romjula om det er arbeid som må gjøres. Feire jul noe annet sted enn på fjellet blir ikke riktig for dem. Som sønnen hennes sa den første jula de feiret på hytta: «Dette er den flotteste dagen jeg har vært med på!» Og flere sånne dager lengter de etter nå som jula nærmer seg.

Flott med nysnø på juleferie. Foto: Gro Siljan Hjukse