Oppskrift: Biffgryte med rødvin

Anita Hansen, kjøkkensjef på Flesbergtunet deler oppskrift på høstfavoritten.

Biffgryte med rødvin. 6 porsjoner  

Høyrygg gir etter min mening den beste smaken pga. det høye fettinnholdet, men kjøttet trenger å trekke en stund for å bli skikkelig mørt. Jeg synes kjøttet er best når det er så mørt at det er på randen til å falle fra hverandre.

Ingredienser: 

  • Meierismør/olje 50\50 til steking 
  • 1 kg høyrygg uten ben 
  • 200 g bacon 
  • 300 g kantareller eller annen skogsopp  
  • Fersk bladpersille, finkuttes og strøs på toppen rett før servering

 

  • Meierismør til steking 
  • 150 g brunt sukker 
  • 5 hvitløksfedd 
  • 1 gul løk 
  • stk laurbærblad 
  • 5-6 kvister timian 
  • 1 flaske rødvin 
  • 0,5 l oksekraft 
  • stk gulrot 
  • 15 stk sjalottløk 
  • 1 ss soyasaus 
  • Salt + pepper

Slik gjør du: 

Skjær kjøttet i terninger på 5 x 5 cm, salte og peppre kjøttet. Brun det godt på alle sider i en glovarm stekepanne. Pass på at du ikke har for mye kjøtt i pannen av gangen, det skal bli en steikeskorpe på alle sider.  

Stek bacon og sopp og legg dette til side, det skal brukes som topping senere. 

Brun smøret i en kasserolle, ha i sukker og la det bli til lys karamell. Finkuttet hvitløk og løk og la løkene surre til de er blanke og karamelliserte. Hså i timian, laurbærblad og det brunede kjøttet. Hel deretter over vin, soyasaus og oksekraft, og la det småkoke til kjøttet er nesten helt mørt og væsken nesten innkokt og begynner å tykne. Dette tar ca. 1,5 t. Men husk at du skal ha nok væske til å kunne koke resten av grønnsakene. 

Kutt gulrøtter i staver, del sopp og sjalottløk i to. Tilsettes i gryten, la alt putre til gulrøttene er møre. Smak til med salt og pepper, toppes tilslutt med stekt sopp, bacon og fersk bladpersille. Serveres med potetmos eller dampede poteter. Nyt!