Flesberg – et aktivt lokalsamfunn
Aktivitetskoordinator Henrik Foss (26) setter seg ned på huk ved bålplassen på Stevningsmogen. Fyrstikkene er fuktige i dag, og lite samarbeidsvillige. Med nok never, nyspikket opptenningsved og en god dose innsats gir veden til slutt opp og blir til et sprakende bål. Deigen til pinnebrødene er klar, og nå er det bare å vente på barna.
Gratis aktivitetstilbud til alle barn
Like etter kommer de hoppende og løpende på det glatte januarføret. Lufta fylles av barnelatter, ivrige og engasjerte samtaler, og nysgjerrige spørsmål. I dag er hele SFO invitert med ut på aktivitet, men vanligvis er tirsdager forbeholdt barn fra 1. og 2. trinn. Alle barn og unge på Flesberg skole har fått tilbud om å delta på én gratis aktivitet i uka gjennom midler fra Aktive lokalsamfunn. Innad i kommunen har mange barn lang reisevei, og familien er ofte avhengig av bil for at barna skal kunne delta på aktiviteter på kvelden. Ved å tilby et gratis aktivitetstilbud rett etter skoletid, håper kommunen å forebygge utenforskap.
I dag er det bålkos, pinnebrød og frilek på agendaen. Barna flokker seg rundt bålet, og flere vil hjelpe Henrik med å legge brøddeig på rista over bålet. Mange er allerede på vei ned akebakken i full fart, mens andre tar turen inn i skogen på oppdagelsesferd. Tilbudet om å delta på aktivitetene startet høsten 2019, og det ble raskt populært blant barna fra 1 til 6. trinn. På spørsmål om hva som har vært den morsomste aktiviteten så langt, er flere av barna samstemte. «Skattejakt» svarer Lars Ravnaas Tonby (9) raskt, «for da ble vi bedre til å tenke med hue etterpå». Rappellering er også én av favorittaktivitetene, sammen med forskjellig ball-lek, stafetter og frilek i den nye idrettshallen på skolen.
Joseph Amadi (9), Lars Ravnaas Tonby (9), Kjetil Åsland Fekjan (9) og Randine Åsland Fekjan (9) koser seg med aking og utelek.
Samarbeid og mestring
Henrik er imponert over hva de får til og er opptatt av å gi barna tillit. I idrettshallen har barn fra 8 år og oppover ansvar for å sikre hverandre mens de rappellerer – under kyndig veiledning. Både å sikre og rappellere gir barna stor mestringsfølelse og stolthet. I tillegg skal de samarbeide ved å hjelpe hverandre av med selen etter rappelleringen, og ikke minst rydde opp etter aktivitetene. I høst har Henrik brukt tiden til å bli kjent med barna på de ulike trinnene gjennom aktivitetene, og forsøker å skape trygge og gode relasjoner til hvert enkelt barn.
Sjakk, marshmallows og LAN
Det er ikke bare fysisk aktivitet som inngår i tilbudet, også aktiviteter som sjakk og grilling av marshmallows er på timeplanen. Målet er at tilbudet skal ha så lav terskel at alle kan delta. Det er ingen påmelding, og dersom barna er slitne eller har lyst til noe annet en dag, står de fritt til å gjøre det. Det viktigste er å skape trygge, sosiale møteplasser der det er rom for alle.
I vår planlegger Henrik mer uteaktivitet. I tillegg kommer lokale lag og foreninger til å delta ved å lede barna gjennom aktivitetene de tilbyr. På planen er også en større innsats rettet mot 7. til 10. trinn som ikke har latt seg engasjere av tilbudet så langt. Ved å satse på større enkeltarrangementer fremfor ukentlige aktiviteter, og la ungdommen selv bestemme innholdet. Ungdomsrådet er i gang med å planlegge innholdet i et større LAN-event i Flesberg hvor Aktivt lokalsamfunn bidrar som en ressurs, sammen med andre aktører i kommunen.
Pinnebrødene er nå passe svidd, og barna har samlet seg rundt Henrik for en smakebit. De første barna blir hentet av foreldrene sine, mens resten av barna koser seg i akebakken og rundt bålet en stund til, før de vender nesa tilbake til SFO og videre hjem etter en lang skoledag. Noen skal videre på organiserte aktiviteter, men for mange av dem er allerede dagens aktivitet unnagjort.
Dette er aktivt lokalsamfunn
Flesberg kommune har ansatt Henrik Foss i en prosjektstilling som aktivitetskoordinator. I tillegg til å bidra med faste aktiviteter for barn og unge, er også Aktivt lokalsamfunn med som bidragsyter for andre aktører i kommunen hvor aktivitet er formålet.
Mål: skape aktivitet blant barn og unge.
Aktivitetene skal
· ha lav terskel for deltakelse
· kreve lite ressurser
· være gratis
· skape mestringsopplevelser
· være en kombinasjon av idrett, lek, friluftsliv og kultur
· bidra til å forebygge utenforskap
· skape trygge, sosiale og sunne møteplasser