Kaffe i sentrum

I en fløy på Flesbergtunet svinges malerkostene. Gamle skap, og oppussende stoler fra de gamle skolene i bygda bæres inn. Det tomme lokalet etter biblioteket er i forvandling – en forvandling med ønsker om lukten av nybrent kaffe, avslappet og lun stemning og prat som sitter løs blant gamle og unge gjester fra nær og fjern. En ny kafé tar form  

Etter at biblioteket flyttet til Skattekista høsten 2019, ble det flotte lokalet i direkte tilknytning til Flesbergtunet stående tomt. Daværende biblioteksjef Anneline Mjøseng hadde et ønske om å bruke dette kommunale lokalet til fellesskapets beste. Lokalets nærmeste nabo er det prisvinnende kjøkkenet på Flesbergtunet. Veien til ideen om en kafé som et nytt samlingspunkt i bygda ble derfor kort.  

Hjemmelaget og kortreist 

Menyen skal være like enkel som den skal være god. Kjøkkenet på Flesbergtunet lager opp lunsjretter og middagsretter som supper og gryter, og de som jobber bak disken kan i tillegg smøre opp ferske baguetter og sandwicher på bestilling. Gjestene kan også kjøpe brød, bakervarer og kaker fra Veggli, og etterhvert andre matprodukter fra produsenter i nærområdet. Disse matvarene kan nytes i kaféen eller tas med hjem.  

Engasjert lokalsamfunn 

Flesbergtunets prisvinnende kjøkken står bak både konsept, planlegging og gjennomføring, og den engasjerte kjøkkengjengen har involvert store deler av lokalsamfunnet i arbeidet. Fagsenteret i Svene, Byggi Svene, Montér i Kongsberg og Byggtorget i Flesberg har sponset både maling og materialer. Lions Flesberg har bidratt med utallige dugnadstimer til oppussing av både lokale og møbler, og Snekkergutta legger inn tid og krefter for å bygge en ny og lekker bardisk.    

Flesbergs beste kaffe? 

Stjernen i kaféen er kaffemaskinen, som er det eneste nyinnkjøpet i prosjektet. En kopp kaffe forbinder mennesker både sosialt og i arbeidslivet. Den elegante, blankpolerte italieneren skal produsere like god kvalitetskaffe i hver eneste kopp. Snart kan du bestille perfekt brygget americano, esspresso, cappucino, cortado, machiatto, sort kaffe eller kaffe latte i Flesberg. Ta den med deg, eller nyt den i kaféen.  

NAV og frivillige, ungdom og eldre 

Kaféen skal være en plass for alle i bygda. Det skal bli et samlingssted for generasjoner, hvor barn møter eldre og hvor historier, kunnskap og ideer skal utveksles. Målgruppen er bygdas befolkning, ansatte i hele kommunen, hyttegjester og folk som handler på butikker på Lampeland.  

Før sommeren arrangerte kjøkkenet et møte med frivillige fra frivilligsentralen. For å få til alt de har ønske om, kreves det innsats fra mange hold. De frivillige skal være arbeidsledere. Jobben deres blir å veilede, motivere og støtte deltagere som er på tiltak i kaféen. Kjøkkensjefen har vært i dialog med NAV, og personer som trenger jobbtrening skal få prøve seg bak kaffebaren. Målet er at det blir mange på jobb i kaféen, så de frivillige kan bruke sine evner på å «se og støtte» deltagerne hvis de har behov for det, i tillegg til å jobbe i kafeen, eller hente beboere som ønsker seg en kaffetår og en liten prat ut til kafélokalet.   

Åpner i høst 

Målet er å få åpnet kaféen i slutten av august. Åpningsdato avhenger av hvor mange som har blitt med på dugnad og hvor mange frivillige som ønsker å jobbe i kaféen.   


Fakta 

Adresse:

Lyngdalsvegen 30, Lampeland. Biblioteket sine tidligere lokaler på enden av bygget til Flesbergtunet.  

Åpningstider: 

Mandag til fredag: kl. 10.00 – 16.15 

Søndag: kl. 12.00-16.15