Skattekista – årets idrettsanlegg 2020

I hard konkurranse med mange flotte anlegg over hele landet, var det Skattekista som klatret helt til topps og vant prisen for Årets idrettsanlegg 2020. Prisen er et samarbeid mellom Norges idrettsforbund, Kulturdepartementet og organisasjonen BAD, PARK og IDRETT.

Knutepunkt og nærmiljøanlegg

15. desember 2016 vedtok kommunestyret å bygge ny skole og flerbrukshall på Stevningsmogen. I forstudiene til prosjektet inngikk også en svømmehall, og 12. oktober 2017 vedtok kommunestyret at denne kunne realiseres sammen med skolen og idrettshallen.

Nye Flesberg skole sto ferdig til skolestart 2019, og samler nå alle Flesbergs elever i en kombinert barne- og ungdomsskole. Visjonen fra start har vært at dette skulle bli mer enn bare et skolebygg plassert i et idrettsanlegg. Livslang læring og aktivitet hele døgnet var noen av ambisjonene for anlegget.

Ved å legge Skattekista til Stevningsmogen fritidspark ble mange funksjoner samlet. Nå er skolen, barnehage, frivilligsentral, idrettshall, svømmehall, bibliotek, øvingslokaler og innendørs skytebane i samme område.

Ute er det uendelige muligheter for aktivitet med fotballbaner, sandvolleyballbane, tennisbane, rulleski-/ langrennsløyper, friidrettsområde, skiskytterstadion, gapahuk, lekeplasser og turløyper/skiløyper med lys.
Knutepunktfunksjonen, og det sosiale aspektet er også noe som fremheves i juryens vurdering. Mangfoldet, som både området og bygget ivaretar, var avgjørende for at Skattekista stakk av gårde med seieren. Bygget inspirerer til aktivitet, og de gode møteplassene fører til oppstart av mange nye typer av aktiviteter.

Organisert og egenorganisert aktivitet Biblioteket og hjerterommet er gode rom der generasjoner nå møtes på tvers. Spesielt legoverksted og kodeklubben har blitt møteplasser der de unge lærer opp de eldre i ny teknologi og spennende byggestiler.

Flesbergs aktive lag og foreninger bruker både Skattekista og uteområdene flittig. Den relativt nystartede turngruppa vokste seg raskt stor, og nye tilbud som grafittiverksted og vannaerobic er aktiviteter du nå kan delta på. Svømmehallen ble raskt populær, og kan i tillegg til vannaerobic by på ekstra varmt vann to dager i uka, nydelig utsikt gjennom de store vinduene, varm badstu til kalde dager, og internasjonale mål.
De flotte fasilitetene gjør at både korps og idrettslag fra andre kommuner trekker til Flesberg for treningssamlinger og korpsseminar.

Dugnad, dugnad og atter dugnad

Mange i Flesberg føler et sterkt eierskap til både Stevnings- mogen fritidspark og Skattekista. Stevningsmogen hadde ikke blitt til uten stor innsats fra kommunens innbyggere, og flere omfattende dugnader måtte til for å bygge store deler av uteanlegget.

Mer enn 500 mennesker fra 6 til 90 år deltok på to store dugnads- helger sommeren 2011. Folk fra alle deler av lokalsamfunnet deltok, med noen sentrale ildsjeler som primus motor. Tidlig på høsten hadde antall dugnadstimer passert 12000, og på det meste var det 52 maskiner i sving samtidig på området.

Dugnad og involvering er også noe juryen har lagt vekt på i sin begrunnelse: «Anlegget har hatt en god, helhetlig plan allerede fra starten av. Juryen er imponert over måten den har blitt utført på. Kommunen har lagt til rette for at innbyggerne kunne bidra til bygging av anlegget gjennom dugnad. Mange innbyggere har stilt opp, noe som skaper et unikt eierskap til prosjektet.»
Etter åpningen av Skattekista høsten 2019, har det vært stor interesse for bygget og prosessen frem til bygging. Mange foreninger og kommuner har allerede vært på besøk for å lære mer, og for å få en omvisning på anlegget. Etter denne kåringen vil det trolig komme enda flere henvendelser.

Mange muligheter fremover

Premiepengene på 30.000,- ble brukt til innkjøp av en flytende klatre-/ og hinderløype til svømmehallen. Den nye hinderløypa ble til gjennom et spleiselag med lokale aktører, og den har blitt grundig testet av både nye og godt voksne brukere som leker seg over og gjennom alle hindrene.

På Skattekista er både idrettshall, svømmehall, møterom, øvingsrom og amfiet til leie. Det er mange lag og foreninger som har faste aktiviteter her, men det er fortsatt kapasitet til flere. Det går også an å leie svømmehallen til treningssamlinger og barnebursdager, eller du kan leie lokaler til andre private feiringer og tilstelninger. Det er egentlig bare fantasien og de fysiske lokalene som setter grenser for hva man kan bruke lokalene og områdene til.

Har du en idé? Kontakt gjerne avdelingsleder Merethe Halland for å høre mer om tilbudene som finnes.


Kontakt

Avdelingsleder Merethe Halland
Telefon: 952 78 011
E-post: merethe.halland@flesberg.kommune.no

www.flesberg.kommune.no/skattekista

Følg @SkattekistaFlesberg på Facebook


Fakta om Flesberg svømmehall

Bassengstørrelse: 21 x 25 meter.

Dybde: 2 meter.
En del av bassenget har hev/senk-bunn med skillevegg til resten av bassenget.
Her er som regel dybden 90 cm.

Temperatur: 29-30 grader.
Tirsdager og fredager varmes hev/senk-delen opp til 32 grader.

Badstue: Felles, med inngang fra hver garderobe.

Butikk: Salg av badetøy, svømmebriller og leker.


Åpningstider

Mandag – fredag: kl. 16.00 – 20.00
Lørdag – søndag: kl. 10.00 – 16.00

Morgensvømming:
tirsdag og fredag: kl. 06.15 – 08.00


Billettpriser

Voksen, enkeltbillett: kr. 80,-

Barn/honnør, enkeltbillett: kr. 40,-

Barn under 4 år: Gratis

Morgensvømming: kr. 50,-

Familiebillett (2 voksne + opptil 3 barn): kr. 200,-

Årskort/halvårskort, voksen: kr. 3000,-/1600,-

Årskort/halvårskort, barn: kr. 1500,-/800,-

Klippekort, 10 klipp, voksen: kr. 700,- (prøveprosjekt frem til sommeren)

Klippekort, 10 klipp, barn/honnør: kr. 350,- (prøveprosjekt frem til sommeren)


Adresse

Numedalsvegen 2022
3623 Lampeland

Anlegget ligger på «Stevningsmogen fritidspark»