Nå kan du handle selvbetjent, døgnet rundt, i Lyngdal

Lyngdal Landhandel er en av åtte distriktsbutikker i Norge som ble valgt ut til å være med på et prøveprosjekt. Kunne utvidet åpningstid og selvbetjening gi et bedre tilbud til kundene? Kjøpmann Bodil Midtsveen tok sjansen, og kastet seg ut i det.

Offisiell åpning sommeren 2020

12. juni 2020 ble driften lagt om til døgnåpen butikk, og Lyngdal landhandel ble den første av sitt slag i Viken fylke og i Norgesgruppen. Ordfører Oddvar Garaas var med på den offisielle åpningen, og kommunen har vært positive til «bygdebutikk». «Det har vært en eventyrlig, nesten uvirkelig reise», forteller Bodil, «men jeg må innrømme at vi var skeptiske i starten.»

Den døgnåpne landhandelen ble åpnet av ordføreren

Det startet med en henvendelse fra Distrikts- og Utviklingsdepartementet. En rådgiver fra Merkur, som er departementets forlengede arm, foreslo at land- handelen skulle delta i et prøveprosjekt, og gå over fra vanlig drift til å bli en delvis selvbetjent butikk, åpen 24 timer i døgnet.

Bruker bankkort som døråpner

Med ny teknologi er dette mulig. Kundene åpner butikkdøren med bankkortet sitt, og handler det de måtte ønske. Varene scannes inn i kassen, og så går kundene ut igjen ved å scanne kvitteringen ved døren. Har kundene behov for varer med aldersbegrensning, hjelper Bodil og hennes ansatte til med å legge inn fingeravtrykk slik at kassa kjenner igjen kundene neste gang de kommer. Når butikken er ubetjent og kundene trenger hjelp, kan de trykke på en knapp. Da kommer de i kontakt med en av de ansatte, samme når på døgnet det er.

Store investeringer

For å få til omleggingen måtte kjøpmannen investere både tid og penger. Bodil og de ansatte måtte bruke mye tid på å mestre, og lære seg å stole på, den nye teknologien som må til for å få dette til å rulle og gå døgnet rundt, året rundt. I tillegg la de inn god tid med kundene for å få de trygge på å bruke den selvbetjente kassa. Både innkjøp av teknologi og ominnredning var kostbart, men heldigvis fikk de støtte fra Merkur.

Bodil demonstrerer hvordan du åpner døra med bankkort

Økt omsetning og flere arbeidsplasser

Omleggingen har vist seg å være en kjempe- suksess. Omsetningen har økt, og tilbakemeldingene fra kundene er positive. Det er lett å tenke at en slik ordning kan føre til færre arbeidsplasser rundt om i distriktene, men slik har det ikke blitt i Lyngdal. Kraftig økning i omsetning har skapt betydelig mer arbeid i form av varebestilling og vareplassering og dette medfører at butikken må ha flere ansatte.

«Det har vært butikk her i Lyngdal i snart 80 år og vi håper det fortsetter i mange, mange år framover ved hjelp av den nye teknologien. Vi er en land- handel med stort utvalg av lokale, kortreiste varer og vi ble i 2018 kåret til regionvinner i årets butikk,» forteller Bodil stolt.

Og det med rette. Ta en tur innom landhandelen i Lyngdal, og la deg overraske av det rikholdige sortimentet som spenner fra levende mark, via garnnøster og suvenirer til nystekte bakervarer og dagligvarer.

På landhandelen får du tak i det meste.

 


Åpningstider

Døgnåpent, hver dag

Adresse

Lyngdalsvegen 997

Kontakt 

Telefon: 413 74 487

narbutikken.lyngdal@narbutikken.no